Apple har gjort det igjen … eller har de det?

For oss Apple Fanboys var gårsdagen på høyde med julaften, kanskje med det unntaket at vi kun fikk se gavene, de kommer nemlig ikke før om flere uker. En ny iPhone er på vei, nei vent, TO nye iPhoner er på vei. En stor og en litt mindre stor. De er lekrere, raskere, har flere funksjoner og overgår som alltid alt som har vært. Men vent, “there is one more thing”: Apple Watch er her, Apples nye produktkategori som skal revolusjonere måten vi bruker teknologi for alltid.

Men vent nå litt! Både store telefoner fullspekket med nye funksjoner har vi da sett før. Og smartklokker? Det er det da flere som lager? Så hva er så spesielt med Apple sine “nyvinninger”?Apple Watch og iPhone 6

Jeg må innrømme at jeg lot meg rive med i gårsdagens entusiasme, men i dag har bakrusen tatt over. Selv om jeg elsker Apple universet og er fullstendig avhengig av den etterhvert sømløse integreringen av alle produktene i hverandre så har jeg vært utro og testen bla.a. Android. Jeg hadde sågar en Galaxy Gear smartklokke nesten ett år. Med det bakteppet sitter jeg dessverre igjen med følelsen av at Apple ikke lengre er den store innovatøren, men desperat forsøker å henge med i svingene. En stor iPhone på 5″ kommer fordi markedet etterhvert krever store telefoner, ikke fordi Apple har lagt premisset. Smartklokken kommer også fordi markedet har stort fokus på det, ikke fordi Apple fant opp konseptet. Riktig nok kommer alt i Jonathan Ive’s innpakning og velkjente design – Apple Watch er lekker, men er den revolusjonerende? Bortsett fra en genialt brukergrensesnitt og en ny og innovativ bruk av “knappen” på klokka er det mye fancy funksjoner som jeg tror de fleste brukerne vil gå lei av etter en stund. Den morsomme funksjonen med å sende “tegnemeldinger” fungerer bare hvis mottageren har Apple Watch også. Og hva er batteritiden? Se det vil ingen si ennå. Dessverre har ikke Apple klart å lansere dette som et gjennomført “må ha” produkt, men bare en fancy greie som også vil trenge jevnlig lading og uansett blir utdatert om ett års tide når Apple Watch 2 kommer. Den er sikkert tynnere, raskere og bedre.

Joda, jeg skal nok ha ny iPhone til høsten. Men ny klokke? Njaa … skeptisk.

Close, but no sigar! “Nota: The Ultrafine Tip Stylus”

Jeg har tidligere talt varmt for nettbrett og smarttelefoner som din digitale notatblokk. En god digital notatblokk krever imidlertid en god penn, jeg kommer i alle fall ikke unna at fingrene mine ikke er naturlige skriveverktøy. Så kan salige Steve Jobs mene hva han vil.

Bamboo Stylus Solo fra Wacom er en god penn, men lider av samme problem som de fleste andre smartbrett-penner: tuppen er for tjukk til at presisjonen blir god nok. Skal man tegne er det som å tegne med en tjukk tusj. Nå kan man godt argumentere at det er en vanesak, og det finnes vitterlig mye god kunst laget på nettbrett med fingre og tjukke penner. For oss mindre begavede hadde det uansett vært fint med noe bedre presisjonsverktøy.

bilde

Nota, the ultrafine stylus.

Via Kickstarter kom jeg over Nota, en ny type nettbrettpenn som lover å løse alle mine problemer. Pennen har tynnere tupp en alle andre nettbrett penner. Dette er mulig fordi man har lagt inn egen strømforsyning i pennen. Vanlige “passive” nettbrettpenner overfører i prinsippet bare strøm fra brukerens fingrene til skjermen. Denne strømmen må til for at berøringsskjermer skal reagere på input, og det kreves noe overflate på pennen for at tilstrekkelig strøm skal overføres fra fingrene til skjermen. Nota kompenserer altså for liten overflate ved å levere egen strøm.
Dette høres jo veldig lovende ut og jeg har gledet meg stort til å prøve dette lille vidunderet som skulle løse alle mine frustrasjoner med nettbrettpenner.

Nå er den her og jeg har testet den. Er mine drømmer oppfylt? Dessverre, nei!

Test av Nota mot Eacoms Bamboo og egen finger

Sammenligning av Nota, Wacoms Bamboo Stylus Solo og egen finger. Test utført i Penultimate på 1. gen iPad Mini.

Nota holder forsåvidt hva den lover. Spissen er tynn! Den innbyr til presisjonsarbeid, være det seg skriving av notater med håndskrift eller tegning og drodling. Nota ligger godt i hånden, produsenten har åpenbart gjort en jobb for å lage den så ergonomisk som mulig. Det er letter å følge streken når man tegner enn med alle andre passive penner, rett og slett fordi den har tynnere spiss. Men, og det er et stort menn: ved langsomme bevegelser blir streken plutselig ujevn og upresis. Den beste måten å vise det på er å tegne en rett strek langsomt (se bilde). Streken blir ikke rett, den blir bølgete. Skal man tegne små detaljer følger ikke streken pennens bevegelse. Problemet opphører hvis man har litt mere fart på strekingen eller tegningen, men da forsvinner noe av vitsen med Nota som et presisjonsverktøy som skal overgår andre passive penner.

Det er mulig dette er et problem produsenten kan løse i fremtidige versjoner av Nota, men i denne første versjonen er det for min del nok til å gjøre Nota ubrukelig og en klar kandidat for “nederst i skuffen”.

Min konklusjon er: Styr unna! Er du avhengig av høy presisjon for digital tegning eller skriving, skaff deg en av Samsungs Galaxy Note telefon eller nettbrett med S-Pen, eller bruk penn og papir og scann det inn etterpå.

Lytro, et plenoptisk kamera for massene – hype eller nyvinning?

Plenoptisk hva?! Jeg skal ikke lire av meg en lang forklaring på noe jeg ikke er i stand til å gi en god forklaring på uansett. Sjekk Wikipedias artikkel om «Light-field camera» for en noenlunde grei forklaring eller en glimrende sammenfatning på NRKbeta.
Den enkle forklaringen er: et kamera som tar bilder hvor det i ettertid kan endre fokuspunkt. Og det er jo stilig! For hvem har ikke tatt bilder som i ettertid viste seg å være ute av fokus eller hvor fokus var feil? Bilder tatt med et plenoptisk kamera blir en slags fokuspunktets RAW fil.

Kameraet er ikke tilgjengelig i Norge i skrivende stund. Jeg fikk mitt eksemplar takket være Jetcarrier, men det finnes i dag flere salgssteder også i Europa. Prisen på kamera i 8GB versjon er $399. Det er vanskelig å mene noe om det er dyrt eller ikke da det ikke finnes andre produkter å sammenligne med, men for et kamera generelt er det en relativt grei pris.

Lytro's 8 GB versjon. Magnetisk linsedeksel beskytter linsen.

Lytro’s 8 GB versjon. Magnetisk linsedeksel beskytter linsen.

Som bildet over viser er det en uvant form på kamera, noe som har med teknikken og optikken å gjøre. Det er neppe et forsøk på revolusjonere designet på digitalkamera.

I bruk er kameraet svært enkelt. Det er to knapper å forholde seg til, en av/på knapp og utløseren. Man zoomer ved å la fingeren gli langs en «renne» på oversiden. All øvrig betjening av kamera foregår på touch skjermen bak. I det hele tatt et kamera i tiden, helt i tråd med «touch-grensesnittet» som de fleste kjenner fra dagens smart telefoner.
Skal man ta bilde er det bare å slå på kamera, bruke skjermen bak som søker, zoome etter behov og trykke på utløseren. Hvis man ønsker å gjøre noen flere innstillinger kan man velge avansert modus, da er det mulig å styre brennvidden noe mer. I daglig bruk er imidlertid basal modus tilstrekkelig for de fleste.
Etter lanseringen i 2012 er det kommet til flere funksjoner takket være software oppdatering. “Living filters” er et utvalg interaktive “Instagramish” filter man kan leke seg med. “Perspective shift” gjør det mulig å “bevege” på bildet og gir en livaktig 3D følelse.

Lytro har lagt ut et par instruksjonsvideoer om bruken av og mulighetene med kamera på YouTube.

Oppløsning
Bildene fra Lytroen er på kun en megapixel (MP) (1,17 faktisk). I en  tid hvor selv 10 MP er i minste laget for de fleste er jo det irriterende lite. Lytro mener imidlertid at man ikke skal henge seg opp i det fordi bildene har en annen dimensjon – og det har det jo. Men dette er ikke bilder man kan forvente å lage store posters av, her snakker vi heller digital deling og sosial medier.

Redigering
Det er ikke mulig å redigere «rå-filene» på noen som helst måte. Skal man det må de eksporteres til jpg filer og da er jo moroa borte, man sitter igjen med en kjip bildefil på 1 MP. Det er lov å håpe på bedre tider med fremtidig software oppdateringer i Lytro’s eget program for bildehåndtering.

Søkerskjermen

Særdeles svak søkeskjerm

Særdeles svak søkeskjerm

Lyssvak og dårlig oppløsning! Det er nesten håpløst å ta bilder i sterkt sollys hvis man ikke har 90 graders blikkvinkel på skjermen. Ser man på den fra siden ser man ingenting. Når man da skal ta det kule Lytro’iske bildet med  en blomst i forgrunnen og noe fint i bakgrunnen og må krype litt sammen for å få med alt kan det fort bli et stort irritasjonsmoment.

Batteritid
Her er det mye å gå på. Fra 200 til 300 bilder skal det være mulig å ta på en lading. Jeg har ennå ikke opplevd å savne laderen.

Bildehåndtering
Det har til nylig kun vært mulig å importere bilder via Lytros egen software som finnes for både OS X og Windows. Nylig kom det også en App for iOS som gjør det mulig å organisere og dele bildene via iPhone eller iPod. Takket være WiFi modul i kamerat kan man  koble iOS dingsen direkte til kamera og laste inn bildene uten å gå via Mac eller PC.

Desktop programmet er relativt enkelt, men gir alle muligheter for for importering, organisering og modifisering av bilder som Lytro har åpnet for. Bildene kan enten deles via Lytros egen bildedeling på web eller sosiale medier som Facebook og Twitter.

Fremtiden
Som nevnt har Lytro åpnet opp flere artige og innovative funksjoner siden lanseringen av kameraet i 2012. Det er usikkert om det ligger mere “morro” i løypa eller om vi må vente på neste hardware oppdatering før nye funksjoner dukker opp. Det er også høyst usikkert hvor denne teknologien vil utvikle seg og om det blir “allemannseie” på linje med vanlige digitalkamera i dag.

Konklusjon
Er dette noe å satse på? Absolutt! Selv om denne først versjonen av et lysfelt kamera må betraktes som nettopp det – første versjon – er teknologien spennende og kan seile opp til å bli bestanddel i alle kamera i fremtiden når teknologien er utviklet og komprimert til et mindre format. Inntil da er nok dette mest noe for nerder og andre som lar seg fasinere av nye dingser som gjør ting andre ikke har gjort før.

Sjekk ut noen av Lytro bildene min på Lytro siden min.