Close, but no sigar! “Nota: The Ultrafine Tip Stylus”

Jeg har tidligere talt varmt for nettbrett og smarttelefoner som din digitale notatblokk. En god digital notatblokk krever imidlertid en god penn, jeg kommer i alle fall ikke unna at fingrene mine ikke er naturlige skriveverktøy. Så kan salige Steve Jobs mene hva han vil.

Bamboo Stylus Solo fra Wacom er en god penn, men lider av samme problem som de fleste andre smartbrett-penner: tuppen er for tjukk til at presisjonen blir god nok. Skal man tegne er det som å tegne med en tjukk tusj. Nå kan man godt argumentere at det er en vanesak, og det finnes vitterlig mye god kunst laget på nettbrett med fingre og tjukke penner. For oss mindre begavede hadde det uansett vært fint med noe bedre presisjonsverktøy.

bilde

Nota, the ultrafine stylus.

Via Kickstarter kom jeg over Nota, en ny type nettbrettpenn som lover å løse alle mine problemer. Pennen har tynnere tupp en alle andre nettbrett penner. Dette er mulig fordi man har lagt inn egen strømforsyning i pennen. Vanlige “passive” nettbrettpenner overfører i prinsippet bare strøm fra brukerens fingrene til skjermen. Denne strømmen må til for at berøringsskjermer skal reagere på input, og det kreves noe overflate på pennen for at tilstrekkelig strøm skal overføres fra fingrene til skjermen. Nota kompenserer altså for liten overflate ved å levere egen strøm.
Dette høres jo veldig lovende ut og jeg har gledet meg stort til å prøve dette lille vidunderet som skulle løse alle mine frustrasjoner med nettbrettpenner.

Nå er den her og jeg har testet den. Er mine drømmer oppfylt? Dessverre, nei!

Test av Nota mot Eacoms Bamboo og egen finger

Sammenligning av Nota, Wacoms Bamboo Stylus Solo og egen finger. Test utført i Penultimate på 1. gen iPad Mini.

Nota holder forsåvidt hva den lover. Spissen er tynn! Den innbyr til presisjonsarbeid, være det seg skriving av notater med håndskrift eller tegning og drodling. Nota ligger godt i hånden, produsenten har åpenbart gjort en jobb for å lage den så ergonomisk som mulig. Det er letter å følge streken når man tegner enn med alle andre passive penner, rett og slett fordi den har tynnere spiss. Men, og det er et stort menn: ved langsomme bevegelser blir streken plutselig ujevn og upresis. Den beste måten å vise det på er å tegne en rett strek langsomt (se bilde). Streken blir ikke rett, den blir bølgete. Skal man tegne små detaljer følger ikke streken pennens bevegelse. Problemet opphører hvis man har litt mere fart på strekingen eller tegningen, men da forsvinner noe av vitsen med Nota som et presisjonsverktøy som skal overgår andre passive penner.

Det er mulig dette er et problem produsenten kan løse i fremtidige versjoner av Nota, men i denne første versjonen er det for min del nok til å gjøre Nota ubrukelig og en klar kandidat for “nederst i skuffen”.

Min konklusjon er: Styr unna! Er du avhengig av høy presisjon for digital tegning eller skriving, skaff deg en av Samsungs Galaxy Note telefon eller nettbrett med S-Pen, eller bruk penn og papir og scann det inn etterpå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *